Logo El Cafè del Mar

L’edifici

Edifici Cafe del Mar

Un edifici singular
L’edifici on s’ubica El Cafè del Mar és la “Casa del Mar” de Vilanova i la Geltrú, un equipament propietat de la Generalitat de Catalunya, adscrit al departament de Benestar Social i Famílies, i que alberga, entre d’altres serveis, el Punt Òmnia.

Es tracta d’una construcció noucentista, dissenyada per l’arquitecte municipal Josep Maria Miró i Guibernau i inaugurada el dia de Sant Pere de 1925 per donar cabuda al Pòsit Nou de Pescadors, el que avui en dia coneixem com a la Confraria. És un dels edificis més significatius de la façana marítima i un símbol d’una de les activitats característiques de Vilanova i la Geltrú: la pesca.

L’espai de restaurant ocupa els baixos de l’edifici on s’ubica la seva sala principal, un espai ampli per gaudir d’un bon àpat amb flaire mariner. En els espais interiors s’ubiquen tant la cuina com els serveis i un parell de sales magatzem.

A l’exterior, una amplia terrassa us permetrà gaudir de la nostra oferta gastronòmica amb vistes al port esportiu de Vilanova i la Geltrú. Una celebració familiar, un àpat entre amics, un dinar de treball, i … òbviament, una vetllada romàntica no podrien tenir millor marc.

Amb una dilatada història

Edifici Cafe del Mar

Tal com ja s’ha esmentat, l’actual Casa del Mar arribarà en breu als 100 anys d’història. L’any 1921, l’entitat vilanovina Pòsit de Pescadors encarregà el disseny del nou edifici, treball que culminà l’any 1925 amb la inauguració del Pòsit Nou de Pescadors.

Com a entitat, el Pòsit és una autèntic defensor dels drets dels treballadors de la pesca: actuava tant com a mútua davant de malalties com promocionant la cultura en un barri eminentment obrer; arribant fins al punt culminant d’organitzar la seva pròpia escola pels fills dels pescadors, fet força inusual en l’època. Això sense oblidar aquells aspectes de més caràcter econòmic com els lligats a la venda de peix.

L’any 1977 i davant d’un possible enderroc per ordre del llavors Ministeri de Sanitat i Seguretat Social, fou la mobilització ciutadana qui aconseguí mantenir la façana i que s’efectués una reforma únicament de l’interior de l’edifici que passà a desenvolupar tasques de l’Institut Oficial de la Marina.

I una arquitectura modernista

ceràmica vidriada

L’edifici que acull El Cafè del Mar és, sens dubte, un dels més significatius de tota la façana marítima de Vilanova i la Geltrú i clarament identificador de la tradició marinera de tota la ciutat.

Si veniu a visitar-nos, no deixeu de gaudir de l’arquitectura característica d’aquest edifici, d’estil noucentiste. Fixeu-vos en les grans obertures en punt rodó que formen els finestrals del primer pis, emmarcades en quatre columnes de suport o pilastres totes elles acabades en un capitell d’estil jònic.

Si encara eleveu una mica més la vista (millor si ho feu asseguts) podreu veure els 4 detalls de ceràmica vidriada, tots ells amb motius mariners, que coronen la façana.

Tot l’edifici va ser declarat Be Cultural d’Interès Local l’any 1987.

Tota la informació ha estat extreta de les següents fonts:

• Ajuntament de Vilanova i la Geltrú: https://www.vilanova.cat/directori/detall?id=40649
• Diputació de Barcelona: https://www.diba.cat/documents/429042/448cbf8a-2015-4f5a-8dbd-35a19c6603ea
• Eix Diari, Article Tribuna, Enric Garriga i Sergi Garriga, de 12/07/2015: https://www.eixdiari.cat/opinio/doc/56407/el-posit-de-pescadors90-anys-dhistoria-dun-edifici-i-de-vilanova.html

On podreu ampliar la informació aquí reflectida.